Търсене
Sale!

Евелина

Франсис Бърни

 

 

ЕВЕЛИНА

ИЛИ ИСТОРИЯТА НА НАВЛИЗАНЕТО НА ЕДНА МЛАДА ЖЕНА В ОБЩЕСТВОТО

 

 

 

„Евелина“ се превръща в пътеводител за романите на Джейн Остин

 

 

Романът ни представя жената, нейния свят и рано разцъфналия талант на Франсис Бърни, която с проницателния си поглед върху социалните нюанси, сатиричен и драматургичен талант и умело разиграване на широка гама от герои заслужава да бъде поставена сред автори като Смолет, Ричардсън и Фийлдинг, печели възхищението на Джейн Остин и лорд Байрон и утвърждава мястото си в пантеона на английския роман.

Клеър Хармън, Биография на Франсис Бърни

 

 

Романът е публикуван анонимно през 1778 г. и незабавно печели слава, което дава кураж на Франсис Бърни да разкрие авторството си. Със забавното съчетание на романтизъм и сатира, комедия и мелодрама „Евелина“ е блестяща картина на висшето общество. Иновативният подход на хладно-дистанциран анализ на порядките и обноските и използването на грешките и неувереността в поведението на главната героиня като основа за развитието на действието, превръщат „Евелина“ в пътеводител за романите на Джейн Остин.

Напускайки за пръв път уединения дом на своя настойник, красивата Евелина е очарована от новото за нея обкръжение на лондонското висше общество и най-вече от красивия и изискан лорд Орвил. Но разочарованието идва скоро – тя попада под властта на грубата си и капризна баба и сред лукавите интриги на развратния сър Клемънт Уилъби, който тормози наивната девойка с нежеланото си ухажване. Но докато родният й баща не я признае за законна дъщеря, Евелина не може да се надява на спокойствие и на щастливо избавление от премежденията.

За авторката:

Франсис Бърни (1752-1840) е сред най-значимите фигури в литературния живот на Англия през 18. Век. Вирджиния Улф я нарича майката на английския роман. Днес литературоведите се връщат към романите и пиесите на Бърни, впечатлени от възгледите й за обществото и за борбата на жените да се наложат в една ориентирана към мъжете култура. И да намерят своята идентичност.

Original price was: 24.90 лв..Current price is: 17.50 лв..

Разгледайте още...

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!