Търсене

Белинда

Белинда

Мария Еджуърт

Преди Джейн Остин и след Франсис Бърни стои популярната и влиятелна за времето си Мария Еджуърт. Знаменитият критик Джордж Сейнтсбъри казва, че героините на Джейн Остин дължат много на характера на Белинда от едноименния роман на Мария Еджуърт, който той оценява високо.

 

Динамична комедия, която разглежда съзряването на една девойка сред наситения с развлечения и изкушения живот на лондонското висше общество. Тя напълно отхвърля общоприетите правила в ухажването, подчинената роля на жените и ограниченията на семейния живот. Преодолявайки опасностите и лавирайки между разнородните кандидатури за брак, Белинда решително отстоява своята независимост. Спечелила възхищението на съвременничката си Джейн Остин и по-късно на Текери и Тургенев, Мария Еджуърт поставя темите за сексизма и расизма по комичен и същевременно провокативен начин. Публикуваният през 1802 г. текст на романа засяга също сложните и интригуващи проблеми на междурасовия брак, но в по-късните издания Еджуърт смекчава тона.

 

Моралната приказка, както Еджуърт предпочита да окачестви романа си „Белинда“, за да го отличи от пошлите женски романи по това време, изтъква ролята на младата жена, която трябва да се адаптира към строгите правила, за да издигне социалния си статус. Творбата разглежда смесването на частния и обществения живот, характеризира духовитата светска красавица и отдадената на семейството съпруга. Написаният през 1801 г. текст привлича вниманието и с идеята за междурасов брак, която предизвиква остри противоречия сред съвременниците.

Вмъкнатите в повествованието елементи в духа на Просвещението и автентичният поглед към ролята на половете – нито само семейна, нито само обществена – печели всеобщо одобрение. Маската в противовес на действителността е ключова тема и акцент върху жената, която не се побира в ролевите рамки на никой от двата пола, и представлява вероятно най-трогателният аспект на романа. Всъщност героинята Белинда не е единствена централна фигура в романа звездата на висшето общество и блестящо остроумната лейди Делакор е много по-интригуващ образ със значителната си трансформация в хода на повествованието. На противоположната страна в тази морална приказка е отдадената на семейството и майчинството лейди Ан Пърсивал. Всеки от женските характери Еджуърт е израз на контрастна идеология и всяка от жените в романа има своята важна роля в обрисуването на женствеността.

19.99 лв.

Изчерпан

Разгледайте още...

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!