Търсене
Sale!

Атлас на мъглявите континенти

АТЛАС НА МЪГЛЯВИТЕ КОНТИНЕНТИ

Ихсан Октай Анар

 

Ихсан Октай Анар (1960) е писател, илюстратор, преводач, академик и доктор на философските науки. Изнася лекции по антична философия в Измирския университет „Еге“. Той е един от най-ярките представители на постмодернизма в турската литература.  Подобно на Орхан Памук, Елиф Шафак, Искендер Пала в творчеството си трансформира елементите на фолклорната и старата диванска култура в новаторско повествование.

„Атлас на мъглявите континенти“ е  шедьовър на турската постомодерна литература –  невероятен, изобретателен, много забавен роман със съновидейна атмосфера, в който освен човеци, герои са мечка, маймунка и… книга, принадлежала на Лоурънс Арабски.

   Романът е пътешествие между съня и действителността и поставя въпроса реално или илюзорно е човешкото съществуване. Темата е на преден план  в повествованието и позволява на читателя да осъзнае всички събития в  романа. Още в началото протагонистът Узун Ихсан, който всъщност е самият автор, въвежда тази дилема. Под влияние на книгата, която чете, той непрекъснато се пита сън или реалност е животът. Така решава да обикаля света, сънувайки, като пие сънотворен сироп. Превръща сънищата си в книга, която подарява на сина си Бюнямин. Сънищата на Узун Ихсан и книгата, която завещава на сина си, са рамката на романа. 

   Въпреки създадения исторически и пространствен декор атмосферата на легендарност/въображаемост привлича вниманието. Както и в другите му романи, авторът показва себе си и времето, в което живее, но се стреми да внуши, че повествованието се основава на предания, сънища, фантазии и легенди. В този дух са фантастично-въображаемите приключения на главните герои, отправките към старинни текстове и предания,  а също и съчинените от автора истории.

Original price was: 14.99 лв..Current price is: 10.50 лв..

Разгледайте още...

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!